Nieuw boek over de 'teloorgang' van de Schilderswijk

19 December 2021, 11:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Van journaliste Maaike van Charante verschijnt komende week een boek over de bekendste volkswijk van Nederland. ‘Het verdriet van de Schilderswijk’ heet het boek, met als ondertitel: ‘Over de teloorgang van een Haagse volkswijk 1960-1980’.

Van Charante is geboren in de Schilderswijk en schrijft sinds enkele jaren artikelen over politiek en maatschappij, eerder voor Saltmines.nl en tegenwoordig voor OpinieZ.com. Het boek over de Schilderswijk verschijnt bij Uitgeverij Blauwburgwal.

In het boek beschrijft Van Charante, zoals zij het noemt, “het langgerekte sterfbed” van de wijk en eindigt ze met een oproep om te leren van de geschiedenis. “De teloorgang van de oude Schilderswijk was een tragedie. Maar laat deze ramp nut hebben, opdat de machtelozen niet opnieuw vermalen worden door de onverschilligheid van de machtigen.”

Allochtone achterstandswijk

Voor haar boek zocht Van Charante in het Haags Gemeentearchief naar de oorzaken van de grote veranderingen in Nederlands bekendste – en wellicht beruchtste – volkswijk tijdens de periode 1960-1980. Volgens de schrijfster staat het verhaal van de Schilderswijk model voor veel Nederlandse stadswijken, "die in enkele decennia van een autochtone volkswijk veranderden in een allochtone achterstandswijk". Charante: “Met dit boek wil ik een monument oprichten voor al die mensen die vertrapt zijn en niet gehoord werden.”